Cara memasak maggi menjadi sedap

Cara memasak maggi menjadi sedap. Bahan-bahan yang digunakan untuk memasak maggi dan cara memasak maggi sehingga siap untuk dimakan. Resepi memasak maggi dan cara memasak maggi menjadi sedap ada disini. Selamat mencuba!

Memang dah lama tak makan maggi, tapi bila dengar jiran depan rumah buat/masak maggi yang sempoi dan sedap, keinginan nak cuba tu semakin membuak-buak didalam dada hehe.

Bahan-bahan:

2 bungkus maggi
1 bungkus perencah
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - diketuk
2 biji telur
5 biji cili api - untuk extra pedas
Kicap
Minyak masak
Air masak
Garam
5 ekor udang
Sawi
Daun sup

Cara memasak maggi :-

1. Panaskan 1 camca besar minyak masak, tumis bawang merah dan putih hingga harum, masukkan air, kacau dan tambah perencah kari.
2. Kacau dan biar mendidih. Masukkan telur dan masak dengan api kecil hingga telur mengeras.
3. Masukkan udang, tambah batang sawi, masak sekejap. Masukkan kicap jika perlu.
4. Masukkan mi maggi dan biar mi lembut.
5. Masukkan daun sawi, masak sekejap lagi dan jika suka kuah lebih boleh tambah sedikit air.
6. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup, cili merah dan hijau sebelum dihidangkan.
7. Sedia untuk dihidang.

* Tips tambahan:- Jika suka boleh juga diletakkan sayur carrot.

Sampai disini sahaja program masak-masak kita. hee.. Maggi ni sedap dimakan masa masih panas. Selamat mencuba cara memasak maggi menjadi sedap, jumpa lagi.

cara memasak maggi menjadi sedap

Source and citation:
http://zuraydamohdraya.blogspot.com/2012/02/maggi-goreng-sempoi-simple-tapi-mabeles.html


Anda mungkin menyukai:

Resepi dan cara membuat nasi ayam
Resepi dan cara membuat nasi lemak
Resepi dan cara membuat kek keju meleleh
Resepi dan cara membuat nasi goreng mudah
Resepi dan cara membuat burger bakar
Resepi dan cara membuat nasi tomato

MAGGI NOODLE SALAD

MAGGI NOODLE SALAD: If you like your Maggi to be crunchy and crispy then this raw Maggi salad is your thing. Packed with the nutrients of vegetables along with the freshness of spices, this is a simple, quick and easy to make Maggi recipe.
Ingredients: 
1 pack Maggi noodles
1/2 teaspoon powdered cumin
2 pinches rock salt
1/2 teaspoon powdered sugar
Salt to taste
1 diced cucumber
1 finely chopped onion
1 finely chopped tomato
A few mint leaves and coriander leaves (finely chopped)
1 green chilli
2,3 garlic cloves
1/4 teaspoon chat masala
Method to prepare:
1) Break down Maggi noodles into small curls and dry roast them in a heavy pan until a light brown colour appears
2) In a large bowl, combine vegetables like cucumber, tomato and onion
3) Coarsely crush garlic cloves and green chilly by a rolling pin and add to the bowl of chopped vegetables
4) Add spices like rock salt, chat masala, cumin, salt  and sugar to the mixture
5) Combine the veggies with crushed Maggi noodles
6) Garnish it with mint and coriander leaves

No comments:

Post a Comment