Cara memasak maggi menjadi sedap

Cara memasak maggi menjadi sedap. Bahan-bahan yang digunakan untuk memasak maggi dan cara memasak maggi sehingga siap untuk dimakan. Resepi memasak maggi dan cara memasak maggi menjadi sedap ada disini. Selamat mencuba!

Memang dah lama tak makan maggi, tapi bila dengar jiran depan rumah buat/masak maggi yang sempoi dan sedap, keinginan nak cuba tu semakin membuak-buak didalam dada hehe.

Bahan-bahan:

2 bungkus maggi
1 bungkus perencah
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - diketuk
2 biji telur
5 biji cili api - untuk extra pedas
Kicap
Minyak masak
Air masak
Garam
5 ekor udang
Sawi
Daun sup

Cara memasak maggi :-

1. Panaskan 1 camca besar minyak masak, tumis bawang merah dan putih hingga harum, masukkan air, kacau dan tambah perencah kari.
2. Kacau dan biar mendidih. Masukkan telur dan masak dengan api kecil hingga telur mengeras.
3. Masukkan udang, tambah batang sawi, masak sekejap. Masukkan kicap jika perlu.
4. Masukkan mi maggi dan biar mi lembut.
5. Masukkan daun sawi, masak sekejap lagi dan jika suka kuah lebih boleh tambah sedikit air.
6. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup, cili merah dan hijau sebelum dihidangkan.
7. Sedia untuk dihidang.

* Tips tambahan:- Jika suka boleh juga diletakkan sayur carrot.

Sampai disini sahaja program masak-masak kita. hee.. Maggi ni sedap dimakan masa masih panas. Selamat mencuba cara memasak maggi menjadi sedap, jumpa lagi.

cara memasak maggi menjadi sedap

Source and citation:
http://zuraydamohdraya.blogspot.com/2012/02/maggi-goreng-sempoi-simple-tapi-mabeles.html


Anda mungkin menyukai:

Resepi dan cara membuat nasi ayam
Resepi dan cara membuat nasi lemak
Resepi dan cara membuat kek keju meleleh
Resepi dan cara membuat nasi goreng mudah
Resepi dan cara membuat burger bakar
Resepi dan cara membuat nasi tomato

5 flavour boosters for Maggi

Here are my top 5 flavour boosters for Maggi... pick one!

  1. CHEESE.... need i say more? Cheese can make the dullest dish shine. Grate some cheddar on top of the noodles before you turn off the heat.
  2. OREGANO... What do you do with those extra packets from Dominos, anyway?
  3. CELERY... If there was just one fresh ingredient I could pick from the supermarket, this would be it. Clean the stalks and chop them finely, mix away
  4. CARROT AND PEAS.... and if you have the choice for 2 fresh ingredients, pls try carrots and boiled peas. If you notice the Maggi packet, carrots and peas are the suggested garnish for all the right reasons
  5. BUTTER... this is unusual, but good ol' Amul butter can add loads of flavour to Maggi. Melt in a teaspoon of butter while cooking, no more, no less.

No comments:

Post a Comment