Cara memasak maggi menjadi sedap

Cara memasak maggi menjadi sedap. Bahan-bahan yang digunakan untuk memasak maggi dan cara memasak maggi sehingga siap untuk dimakan. Resepi memasak maggi dan cara memasak maggi menjadi sedap ada disini. Selamat mencuba!

Memang dah lama tak makan maggi, tapi bila dengar jiran depan rumah buat/masak maggi yang sempoi dan sedap, keinginan nak cuba tu semakin membuak-buak didalam dada hehe.

Bahan-bahan:

2 bungkus maggi
1 bungkus perencah
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - diketuk
2 biji telur
5 biji cili api - untuk extra pedas
Kicap
Minyak masak
Air masak
Garam
5 ekor udang
Sawi
Daun sup

Cara memasak maggi :-

1. Panaskan 1 camca besar minyak masak, tumis bawang merah dan putih hingga harum, masukkan air, kacau dan tambah perencah kari.
2. Kacau dan biar mendidih. Masukkan telur dan masak dengan api kecil hingga telur mengeras.
3. Masukkan udang, tambah batang sawi, masak sekejap. Masukkan kicap jika perlu.
4. Masukkan mi maggi dan biar mi lembut.
5. Masukkan daun sawi, masak sekejap lagi dan jika suka kuah lebih boleh tambah sedikit air.
6. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup, cili merah dan hijau sebelum dihidangkan.
7. Sedia untuk dihidang.

* Tips tambahan:- Jika suka boleh juga diletakkan sayur carrot.

Sampai disini sahaja program masak-masak kita. hee.. Maggi ni sedap dimakan masa masih panas. Selamat mencuba cara memasak maggi menjadi sedap, jumpa lagi.

cara memasak maggi menjadi sedap

Source and citation:
http://zuraydamohdraya.blogspot.com/2012/02/maggi-goreng-sempoi-simple-tapi-mabeles.html


Anda mungkin menyukai:

Resepi dan cara membuat nasi ayam
Resepi dan cara membuat nasi lemak
Resepi dan cara membuat kek keju meleleh
Resepi dan cara membuat nasi goreng mudah
Resepi dan cara membuat burger bakar
Resepi dan cara membuat nasi tomato

Malaysian Maggi Goreng

Ooh but this is the best-est of them all. All you need is a packet of Maggi Noodles (Curry Favor), 1 egg, some vegetable greens (pak choy or stiff spinach works great), finely chopped onions, pieces of fried tofu (you can substitute paneer but it definitely won't taste the same), some dark soy sauce and of course 1 finely chopped spicy chilli. In a heated wok, stir fry the onions, chilli, fried tofu (extremely healthy they tell me), green leafy vegetables and the single egg. Don't forget to keep stirring (the egg needs to be well scrambled).

Once everything is well fried, just add the pre-boiled and strained Maggi and mix well (make sure that the Maggi is not overcooked, overkill in this form makes the resulting dish soggy and unappetizing). Add a little dark soya sauce and the seasoning packet that comes with the noodles. Once again, don't overcook it and remove it from heat the instant you think it is done, and serve.

No comments:

Post a Comment