Cara memasak maggi menjadi sedap

Cara memasak maggi menjadi sedap. Bahan-bahan yang digunakan untuk memasak maggi dan cara memasak maggi sehingga siap untuk dimakan. Resepi memasak maggi dan cara memasak maggi menjadi sedap ada disini. Selamat mencuba!

Memang dah lama tak makan maggi, tapi bila dengar jiran depan rumah buat/masak maggi yang sempoi dan sedap, keinginan nak cuba tu semakin membuak-buak didalam dada hehe.

Bahan-bahan:

2 bungkus maggi
1 bungkus perencah
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - diketuk
2 biji telur
5 biji cili api - untuk extra pedas
Kicap
Minyak masak
Air masak
Garam
5 ekor udang
Sawi
Daun sup

Cara memasak maggi :-

1. Panaskan 1 camca besar minyak masak, tumis bawang merah dan putih hingga harum, masukkan air, kacau dan tambah perencah kari.
2. Kacau dan biar mendidih. Masukkan telur dan masak dengan api kecil hingga telur mengeras.
3. Masukkan udang, tambah batang sawi, masak sekejap. Masukkan kicap jika perlu.
4. Masukkan mi maggi dan biar mi lembut.
5. Masukkan daun sawi, masak sekejap lagi dan jika suka kuah lebih boleh tambah sedikit air.
6. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup, cili merah dan hijau sebelum dihidangkan.
7. Sedia untuk dihidang.

* Tips tambahan:- Jika suka boleh juga diletakkan sayur carrot.

Sampai disini sahaja program masak-masak kita. hee.. Maggi ni sedap dimakan masa masih panas. Selamat mencuba cara memasak maggi menjadi sedap, jumpa lagi.

cara memasak maggi menjadi sedap

Source and citation:
http://zuraydamohdraya.blogspot.com/2012/02/maggi-goreng-sempoi-simple-tapi-mabeles.html


Anda mungkin menyukai:

Resepi dan cara membuat nasi ayam
Resepi dan cara membuat nasi lemak
Resepi dan cara membuat kek keju meleleh
Resepi dan cara membuat nasi goreng mudah
Resepi dan cara membuat burger bakar
Resepi dan cara membuat nasi tomato

How to make maggi doodles 3

He begged and begged me to try it, to no avail. But yes, after lots of hullaboo and high drama, fake tears, extreme facial expressions and procrastination on my part, hunger got the better of me (after all, we had actually trekked quite a hill there) and I put a heaping spoonful in my mouth. Oh, but that had actually tasted good.

Then it was my turn to beg for the recipe and after much cajoling he admitted that it was just one single secret ingredient that worked wonders. Tomato Ketchup! He said! Yes, you read it right, he had just put in a few spoonfuls of tomato ketchup into the pot while the Maggi was cooking and that was just about it! What the incident did was that it opened me up to the wonders of experimenting with my 'as dear as life' Maggi Noodles.

No comments:

Post a Comment